Husprojektet-Från folkskola till drömboende

Alla inlägg under maj 2011

Av Anna - 22 maj 2011 09:58

Hej Söndag!

Vaknade tidigt även idag och har pysslat i kök inför kvällens födelsedagsfirande. Då vankas det kycklingburgare med hemmagjord coleslaw och marängtårta med lemoncurd, rabarberkompott och vit choklad. Recpetet är mitt eget och du hittar det  här. Jag har också pyntat med syrener från vår stora syrenhäck och nu doftar det ljuvligt i hall och kök.


   


Men nu tänker jag bege mig ut i solen för att avsluta mitt nya måleriprojekt. En gammal lastpall ska förvandlas till en snygg sänggavel. Jag har pratat om detta tidigaer men inte kommit till skott förrens igår då jag hittade en dubbel lastpall bland Joakims bråte. Han har varit lite skeptiskt till min briljanta idé men jag är övertygad om att det blir riktigt bra. Lastpallen har slipats, spacklats och grundmålas och idag ska jag gå över med en omgång färg till  Jag tycker det är roligt att förvandla gamla grejer till nya. Återbruk på hög nivå.

Av Anna - 21 maj 2011 19:47

Oj, oj vad här har bakats och pysslats i köket idag! Jag vaknade tidigt och har hunnit med en massa bakande och fixande. Häromdagen köpte jag ett gäng med rabarber och av dem kokades det rabarberkräm. Finns det något godare?


Jag passade också på att göra en sats med kallrörd rabarbersaft som jag tipsade om tidigare i veckan.  Sen blev det bullbak för hela slanten. Mina elever och kollegor kommer på besök i veckan och då tänkte jag bjuda på lite smarriga kardemummabullar. Testade ett nytt recept från Saltå Kvarn idag och nu när jag tjuvtestat bullarna kan jag säga att de blev kanon!


   


Jag har också förberett lite för morgondagens födelsedagskalas genom att göra en marängbotten, koka rabarberkompott och göra lemoncurd som ska bli till en smarrig marängtårta. Som om inte det vore nog har jag just nu en sats hamburgerbröd på jäsning.


Eftersom vädret var helt fantastisk idag har jag också varit ute i trädgården och fixat med våra komposter. Under vintern har råttorna hittat dit så vi har grävt upp komposterna och idag la jag ut betongsten som underlag istället. Jag har också påbörjat ett nytt målarprojekt men det visar jag mer av en annan dag!

Av Anna - 19 maj 2011 19:49

Idag fick jag ett samtal från Sveriges Radio Gotland som undrde om jag kunde tänka mig att vara med i ett direktsänt morgonprogram nästa vecka. Det ska pratas om den nya husmorstrenden bland unga människor som syltar, saftar och bakar som aldrig förr. Det känns både spännande och roligt!


I början av vårat husprojekt när jag fortfarande bodde i Luleå fick jag förmånen att berätta om vårat projekt i P4 under ett program som handlade om att förverkliga sina drömmar. Det inslaget spelades in i förväg men nu är det livesändning!


Återkommer längre fram om tid och dag!

Ha en fin torsdag!

Av Anna - 18 maj 2011 20:49

Idag har jag köpt hem en massa papperssnöre från en hobbybutik på nätet. Jag har tyckt det varit svårt att hitta några bra återsförsäljare men så idag snubblade jag in Creative Company   som hade massvis med pysselmaterial till fantastiska priser. Ett bra tips till er som är i pysslartagen.


Av papperssnöret ska jag tillverka mina lampor som jag fått en del beställningar på men sen funderar jag på vad mer man kan göra?

Har läst att man kan virka korgar och dylikt men vet inte riktigt hur. Är det nån av er bloggläsare som har några idéer?

Av Anna - 17 maj 2011 20:14

 

Äntligen börjar jag känna mig riktigt frisk och kry från den envisa förkylningen. Så skönt.


Nu när våren och sommaren börjar krypa på ordentligt kliar det i mina saftkokarfingrar. Snart står syrenen i full blom och då ska jag göra en sats med syrensaft. Jag gjorde detta för första gången förra året och det blev riktigt lyckat.  Saften får dessutom en otroligt häftigt rödlila färg. Annars är rabarbersaft min riktiga favorit. Finns det något somrigare och godare än just rabarber?


Jag föredrar att göra kallrörda safter eftersom de smakar mer frukt och är friskare. Dessutom är det ju otroligt enkelt. Rabarbersaften pimpar jag lite extra med vanilj.  Här mina två favoritrecept:


Syrensaft
40-60 klasar blå bondsyren.

1-1,5 kg strösocker

50g vinsyra

1 citron

1,5 liter vatten

Skaka blomklasarna från ev. rapsbaggar. De brukar krypa undan om blommorna läggs ut på ett vitt underlag en stund. Lägg blommorna i en kruka eller annat djupt kärl. Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det är helt löst. Lös upp vinsyran i lite sockerlag, blanda sedan ner det i lagen. Häll lagen över syrenklasarna. Riv skalet på citronen. Dela citronen, pressa den. Häll ner saft och rivet skal i lagen. Täck över.

Låt stå på svalt ställe i 5 dygn. Rör om ett par gånger om dagen.

Sila saften. Fyll den på rena kalla flaskor. Sätt på skruvlock. Förvara svalt.


Rabarbersaft med vanilj

 3 kg rabarber i tärningar
2 citroner
1 vaniljstång (finns i glasburk bland kryddorna)
60 g vinsyra
4 liter vatten
1 kg socker per liter avrunnen saft

Atamon till flaskorna


Gör så här:


Skölj o tärna rabarberna, tvätta o skär citronerna i skivor, dela vaniljstången i 4 cm stora bitar.
Lägg allt detta i en stor gryta. Strö över vinsyran. Koka upp 4 liter vatten i en separat gryta. Häll det kokande vattnet över rabarberna, citronerna, vaniljstången o vinsyran och låt stå i 2 dygn med lock på.
Efter 2 dygn silas allting.
Rör ner 1 kg socker per liter avrunnen saft. Rör länge tills sockret har löst sig.
OBS! Saften är färdig efter silningen, den ska alltså INTE kokas upp igen.
Häll upp på Atamon-behandlade flaskor.



Av Anna - 16 maj 2011 21:51

 

Jag har haft turen med mig igen och vunnit en tävling på Snusans inredningsblogg. Tävlingen gick ut på att beskriva hur man hittade inspiration till sitt hem och priset var en timmes rådgivning med Coloramas inredare.


Kul, kul!


Av Anna - 15 maj 2011 21:29

Det gamla materialskåpet från källaren har fått en makeover och hamnat i hallen. Skåpet har slipats, spacklats och grundmålats med vit lackfärg och sedan slutmålats med ljusgrå lackfärg. De gamla trasiga handtagen togs bort och har bytts ut mot nya handtag i keramik och slutligen fick skåpet rundande fötter. Jag är såå nöjd!


Simsalabim!

     

Av Anna - 15 maj 2011 21:17

Nu är dörren äntligen på plats! Det återstår en del jobb med foder och lister men resultatet hittills är kanon!

 

Dagen har annars ägnats åt storstädning av huset och ett trevligt besök av våra fina grannar.  Vi är glada att vi har så fina grannar som alltid ställer upp och lånar ut verktyg och annat till oss när vi saknar det!

Ha en fin söndag!

Presentation

Hej! 

 

Roligt att du hittat hit! Här blandas vardagsliv, pyssel och renovering av vår gamla skola samt tankarna om att leva med ett svårt sjukt barn!

Välkommen!

Vill du synas här?

Vill du kanske sponsra en bloggtävling, synas på min blogg eller bara komma i kontakt med mig så maila på anna@aguesthousegotland.com

A Guesthouse Gotland

    
  

Sommartid driver vi ett mysigt, personligt och rofyllt guesthouse i vår vackra skola! Välkommen att kika in på A Guesthouse Gotland  

Bloglovin

bloglovin

Jag är medlem i Inspirationsfabriken

 

Besöksstatistik

Fina inredningsprylar

Beauty 250x360

Bloggar jag gillar

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19
20
21 22
23
24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Filmklipp från vårat hem

  Klicka HÄR

Länkar

RSS

Zalando

Matbloggstoppen
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards